Категории

Мисии, цели, образователни концепции

 

Финансова култура е трудно се придобие само с четене, защото има различни нюанси. Теорията е обобщаваща и се занимава с общите правила. Не разглежда разликите, не отчита индивидуалностите и нюансите на средата. Ето защо между това, което може да бъде преподадено и онова, което може да бъде научено стои лично придобитото умение.

Умение, което се придобива единствено чрез личен опит и пречупване на ситуацията през собствен анализ по пътя на „пробите и грешките". Ние не твърдим, че теорията не трябва да се изучава. Ние твърдим, че е недостатъчно да се изучава само теория. Необходима е и практика и единството между двете е възможния правилен и естествен начин на учене. Във всички професионални училища се използва точно това и се доказва верността на твърдението.

Играейки „Игрите на неЗнайко" и други подобни игри участниците получават възможността сами да усетят и проверят въздействието на своята преценка и решение.

Можеш да научиш едно дете да запамети думата велосипед, но това не означава, че ще може да го кара. Единствено опита и играта ще му дадат реална възможност да се движи.